Če iščeš svetlobo boš svetlobo tudi našel.

Michael Arndt


Kako deluje LED svetilka

 

Električna energija v nekaterih polprevodnikih povzroči izrivanje elektronov na zunanjo oblo. Ko ti padejo nazaj na svoje mesto se sprosti energija v obliki elektromagnetnega valovanja, valovne dolžine 455nm, ki je v praksi vidno kot plava svetloba. To ni ultra violična svetloba, ki škodi zdravju in očem.Drugače je pri FLUORESCENTNIH žarnicah in živosrebnih svetilkah, ki v osnovi generirajo čisto UV svetlobo valovne dolžine 200 - 300 nm.

Uporabniki želimo, da bi nam LED svetilka svetila belo - dnevno svetlobo ali kvečjemu bolj rumeno ali rdečo. Da to dosežejo pri izdelavi LED diode, oblečejo površino LED diode, ki v osnovi sveti plavo barvo, z florescentnimi spojinami. Te spojine  imajo značilnost, da svetloba valovne dolžine 455 nm vrže elektrone v eno oblo višje. Ko ti padejo nazaj na svoje mesto, pa oddajo elektromagnetno valovanje v obliki rumene barve. Vemo, da belo barvo sestavljajo rdeča, zelena in modra barva (RGB). Vemo, da zelena in rdeča skupaj dasta rumeno barvo. Torej bela svetloba nastaja z mešanjem dela osnovne plave barve, generirane iz LED diode in rumene svetlobe generirane iz fosornih spojin.

V kolikor želi proizvajalec proizvesti LED diodo 5000K in več, bo uporabil fosfor, ki generira bolj zelenkasto rumeno barvo. V kolikor pa želi proizvesti LED diodo 3000K pa bo uporabil forfor, ki generira bolj rdečkasto rumeno barvo.